poniedziałek, 22 października 2007

Alfajores - markizy migdałowe

Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG
PRD
¤ Naleśniki z kajmakiem ¤ Pastelles - pierożki z farszem kokosowym

Składniki:- 25 dag mielonych migdałów- 30 dag masła- 22 dag cukru- skórka z 1 cytryny- olejek waniliowy- olejek migdałowy- 3 jajka- 25 dag mąki Sposób przyrządzania:Utrzyj masło z cukrem, dodając po parę kropli obu olejków. Kolejno wbijaj jajka, cały czas ucierając. Kolejne jajko wbijaj dopiero wtedy, gdy poprzednie połączy się z masą. Dodaj mąkę wymieszaną z migdałami i zagnieć. Ciasto włóż na 30 minut do lodówki. Potem rozwałkuj, powycinaj kółka. Piecz 20 minut na blasze nasmarowanej masłem i oprószonej mąką. Składaj po dwa kółeczka, przekładając je dżemem, stopioną czekoladą lub kremem kajmakowym (patrz przepis obok)

Brak komentarzy: