wtorek, 23 października 2007

Kostki kokosowe

Składniki:
  • CIASTO BISZKOPTOWE
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 8 jajek
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • POLEWA
  • 1 kostka margaryny "Kasia"
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki kakao
  • 5 łyżek wody
  • 30-40 dag wiórków kokosowych
Przepis na ciasto biszkoptowe: Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Dodać ubitą pianę z białek. Po trochu dosypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Lekko wszystko wymieszać.

Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Po wystygnięciu pokroić w kostkę.
Przepis na polewę: Rozpuścić margarynę z wodą na małym ogniu. Dodać cukier, cukier waniliowy i kakao. Gotować 3 minuty na bardzo małym ogniu. Dobrze wymieszać.

Wrzucać pojedyńczo kostki widelcem i obtaczać w wiórkach kokosowych.

Brak komentarzy: