wtorek, 23 października 2007

Tort

Składniki:
BISZKOPT
Patrz przepis Biszkopt na tort

MASA WANILIOWA
15 dag masła lub margaryny
15 dag cukru
1/4 litra mleka
2 żółtka
1 dag mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
Przepis na biszkopt:
Upiecz biszkopt. Patrz przepis Biszkopt na tort. Biszkopt przekroić na trzy części.
Przepis na masę waniliową:
Mleko zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem, mąką ziemniaczaną i cukrem waniliowym na pulchną masę. Do masy żółtkowej dolewać po trochu gorące mleko i zagęszczać w rondelku na brzegu płyty. Ostudzić. Masło utrzeć na pulchną masę, połączyć z masą żółtkową. Do masy można dodać kakao. Wtedy będzie masa kakaowa. 1 porcja masy wystarczy, żeby 1 raz przełożyć biszkopt. Przełożony biszkopt posypać startą czekoladą.

Brak komentarzy: