środa, 24 października 2007

Dieta antycellulitowa

Jeśli przed wakacjami zamierzasz wydać zdecydowaną walkę "pomarańczowej skórce", szykuj się już do ataku. Na początek zastosuj specjalną, antycellulitową dietę, która pobudzi przemianę materii i oczyści ciało z toksyn. Pojawienie się cellulitu jest sygnałem, że organizm ma trudności z usunięciem nadmiaru zbędnych, trujących substancji, zalegających w komórkach tłuszczowych. Układając zatem jadłospis trzeba wybierać takie jedzenie, które przyspiesza proces przemiany materii i umożliwia komórkom ciała skuteczne pozbycie się nagromadzonych zapasów oraz wody. Najlepsze produkty do walki z "pomarańczową skórką" to: świeże owoce i warzywa, chude sery, chude mięsa, ryby, razowe pieczywo, grube kasze i płatki zbożowe. To właśnie z tych produktów została skomponowana specjalna antycellulitowa dieta. Stosując ją powinnaś również codziennie wypijać ok. 2 litrów niegazowanej wody mineralnej. Przewidziany czas kuracji to 2 tygodnie. Dietę możesz jednak stosować bez żadnych obaw nawet przez kilka miesięcy. Przybliżona wartość kaloryczna posiłków to:

Pierwsze śniadanie - ok. 360 kcal
Drugie śniadanie - ok. 120 kcal
Obiad - ok. 420 kcal
Podwieczorek - ok. 60 kcal
Kolacja - ok. 240 kcal







Dzień 1 :

Śniadanie: 6 łyżek płatków kukurydzianych ze szklanką 2% mleka i łyżką rodzynek, kromka razowego żytniego chleba, posmarowana cienko majonezem light z plasterkiem wędzonej piersi indyka, ogórkiem kiszonym, 1/3 czerwonej papryki.


Drugie Śniadanie: Opakowanie jogurtu Light (150 g) z trzema łyżkami muesli bez cukru, mandarynka.


Obiad: 1/2 szklanki ugotowanego brązowego ryżu, papryka faszerowana pięcioma łyżkami mielonego mięsa z indyka z jajkiem i tartą bułką, szklanka surówki z kapusty pekińskiej i czerwonej cebuli, z czosnkiem i łyżeczką oleju słonecznikowego.


Podwieczorek: Koktajl z 1/2 szklanki kefiru i małego jabłka, łyżka płatków owsianych.


Kolacja: Kromka chleba razowego pełnoziarnistego posmarowanego cieniutko miękką margaryną, z dwiema łyżkami tuńczyka w sosie własnym, 5 koktajlowych pomidorków.




Dzień 2 :

Śniadanie: Sałatka z kilku liści kapusty pekińskiej, pomidora, małej cebuli, dwóch średnich ogórków kwaszonych, 1/2 opakowania jogurtu naturalnego, przyprawiona ziołami do sałatek, 2 kromki chrupkiego pieczywa.


Drugie Śniadanie: 1/2 serka waniliowego (bez tłuszczu i cukru) z grejpfrutem.


Obiad: 2 ugotowane ziemniaki, posypane łyżeczką posiekanego koperku, duży filet z dorsza posypany ziołami i pieczony w folii, 1/2 szklanki gotowanych brokułów, 3 łyżki surówki z czerwonej kiszonej kapusty, marchewki i cebuli z łyżeczką oleju słonecznikowego.


Podwieczorek: 1/2 szklanki kefiru z łyżka płatków owsianych, jabłko.


Kolacja: Ugotowane warzywa z dipem: 2 marchewki, ziemniak, 6 łyżek fasolki szparagowej, 4 różyczki kalafiora, 3 łyżki kukurydzy.
Dip: 30g chudego białego sera, 1/3 kubka jogurtu naturalnego, 2 łyżki siekanej czerwonej papryki, 1/2 łyżki siekanych orzechów, sól, pieprz.




Dzień 3 :

Śniadanie: 1/2 dużej bułki grahamki z gotowanym jajkiem na twardo i łyżeczką majonezu light, z łyżeczką posiekanego szczypiorku, czterema liśćmi cykorii i małym pomidorem, szklanka niesłodzonego cacao na mleku (łyżeczka cacao ze szklanką mleka 2%).


Drugie Śniadanie: Kromka chleba staropolskiego z 3 łyżkami chudego białego sera, 1/2 grejpfruta.


Obiad: 2 średnie ugotowane ziemniaki, posypane łyżeczką posiekanej zieleniny, np natki pietruszki, pierś kurczaka w sosie curry: połówka dużej piersi kurczaka obsmażona na łyżeczce oliwy z oliwek z małą cebulą i curry, doprawione 1/3 opakowania jogurtu naturalnego, 1/2 szklanki surówki z porów i jabłka.


Podwieczorek: Sałatka z mandarynki i łyżki serka homogenizowanego.


Kolacja: 2 kromki żytniego chleba graham z dwoma plasterkami wędzonej piersi drobiowej, 2 liście sałaty, 5 dużych rzodkiewek, szklanka zielonej herbaty.




Dzień 4 :

Śniadanie: 2 łyżki płatków owsianych wymieszanych z opakowaniem jogurtu naturalnego (150g), kromka chleba żytniego razowego, posmarowana cieniutko miękką margaryną, z dwoma plasterkami kiełbasy drobiowej, oraz dwoma liśćmi cykorii, 1/2 opakowania kiełków rzeżuchy.


Drugie Śniadanie: 2 kromki chrupkiego, razowego pieczywa z dwoma plasterkami polędwicy drobiowej, średnia pomarańcza.


Obiad: 3 łyżki makaronu razowego, ugotowanego al dente, gruby plaster mięsa z piersi indyka (bez skóry) pokrojony w cienkie paski, obsmażony na łyżeczce oliwy z oliwek, z dodatkiem 2 dużych pieczarek (sos powstały przy smażeniu zaprawić łyżką mąki), 3 łyżki surówki z porów i zielonego groszku konserwowego, doprawionej łyżeczką niskokalorycznego majonezu.


Podwieczorek: 1/2 opakowania serka waniliowego bez tłuszczu i cukru, 2 łyżki płatków kukurydzianych.


Kolacja: 1/2 dużej bułki grahamki, gotowana parówka drobiowa, surówka ze średniego pomidora z małą cebulą.




Dzień 5 :

Śniadanie: Omlet naturalny: jajko rozmącone z 1/4 szklanki mleka 2% i łyżeczką mąki, najlepiej razowej, usmażony na łyżeczce masła, 2 łyżeczki dżemu truskawkowego niskosłodzonego, szklanka zbożowej kawy "inka" przygotowanej na mleku: 1/2 szklanki naparu z kawy, 1/2 szklanki mleka 2%.


Drugie Śniadanie: Szklanka kefiru z łyżką muesli, kiwi.


Obiad: 3 łyżki ugotowanej kaszy gryczanej z grubym plastrem schabu wieprzowego, usmażonym na łyżeczce oleju rzepakowego doprawionej łyżeczką mąki, 1/2 szklanki gotowanej fasolki szparagowej, surówka przygotowana z 2/3 strąka czerwonej papryki i małej cebuli.


Podwieczorek: Opakowanie 150 g jogurtu owocowego bez tłuszczu i cukru.


Kolacja: 2 naleśniki z nadzieniem, przygotowanym z: 2 czubatych łyżek chudego białego sera posypanego słodzikiem (np z aspartamem) i plastra pokrojonego ananasa, najlepiej świeżego. Może być z puszki, ale w lekkim syropie.




Dzień 6 :

Śniadanie: Kromka razowego, żytniego chleba, duży plaster wędzonego łososia, 2 duże liście sałaty lodowej, gruby plaster cytryny, średnia gruszka.


Drugie Śniadanie: Kromka chleba razowego, typu graham, posmarowana 1/2 opakowania serka ziarnistego lekkiego (serek wiejski), średnia pomarańcza.


Obiad: 2 średnie ugotowane ziemniaki, posypane łyżeczką posiekanej natki pietruszki, zwinięty duży filet z morszczuka lub innej chudej ryby, upieczony w folii lub ugotowany, surówka z kiszonego ogórka z czerwoną cebulką, doprawiona łyżeczką oleju słonecznikowego, 1/2 szklanki ugotowanego, zielonego groszku z mrożonki.


Podwieczorek: Szklanka maślanki naturalnej 1% tłuszczu, szklanka świeżych lub mrożonych truskawek.


Kolacja: 2 kromki chleba razowego z ziarnami słonecznika, posmarowane pastą przygotowany pastą przygotowaną z: 1/2 kostki chudego sera białego, 1/3 wędzonej i oczyszczonej z ości makreli, połączonych z opakowaniem mieszanki kiełków soi i lucerny.




Dzień 7 :

Śniadanie: Opakowanie jogurtu naturalnego 150g z dwoma łyżkami płatków owsianych i 4 łyżkami otrąb pszennych, z dodatkiem dwóch dużych mandarynek, podzielonych na cząstki, kromka pumpernikla z plastrem chudej szynki wieprzowej oraz pięcioma rzodkiewkami.


Drugie Śniadanie: 1/2 dużej grahamki z dwoma plasterkami wędliny drobiowej, małe jabłko.


Obiad: 1/2 szklanki ugotowanego ryżu (najlepiej dzikiego), filet z piersi kurczaka (120g) obsmażony na łyżeczce oliwy z oliwek i uduszony z 1/2 opakowania (250g) mrożonych warzyw (np. paprykarz, leczo czy mieszanka do potraw chińskich) oraz 1/2 szklanki soku pomidorowego, 1/2 szklanki ugotowanego groszku zielonego.


Podwieczorek: Duże, pieczone jabłko, 1/2 szklanki maślanki 0,5%.


Kolacja: 3 kromki chrupkiego pieczywa z sezamem, 3 plasterki kiełbasy szynkowej z kurczaka, świeży duży ogórek, duża kiść ciemnych winogron lub mała zielonych.

Brak komentarzy: