środa, 24 października 2007

Dieta trzech minerałów

Chrom, cynk i magnez. Trzy pierwiastki, od których zależy prawidłowa przemiana materii, a więc i nasza waga. Niewidoczne, ale jednocześnie bardzo skuteczne, pod warunkiem że jest ich pod dostatkiem w codziennym jadłospisie. Nic zatem prostszego, niż wykorzystać ich tajemną siłę, łącząc te substancje w jednej diecie.

Modną kurację "składników mineralnych" lansują ostatnimi czasy w różnych wariantach, pisma kobiece na całym świecie. Nie jest to tradycyjna dieta odchudzająca. Ma w sobie coś wyjątkowego - zawarte w niej produkty są bogate w wybrane pierwiastki. Specjaliści od żywienia coraz częściej zwracają uwagę na to, że kłopoty z utrzymaniem szczupłej sylwetki mogą wynikać z niedoboru ważnych składników. prawidłowe spalanie tłuszczy i węglowodanów to w dużej mierze zasługa trzech z nich: chromu, cynku i magnezu. Chrom reguluje poziom glukozy, zmniejszając jednocześnie apetyt na słodycze. Przyspiesza również rozkład komórek tłuszczowych. Dlatego jest szczególnie istotny dla osób z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi i cukrzyków. Pierwiastek ten jest bardzo słabo wykorzystywany z produktów spożywczych, a jego przyswajanie zmniejsza dodatkowo obecność cukru: zarówno tego zawartego w słodyczach, jak i w owocach. Cynk jest niezbędny do produkcji wielu hormonów, w tym tyroksyny (hormonu tarczycy zawiadującego tempem przemiany materii). Bierze udział w przemianie białek, tłuszczów i węglowodanów. Jest lepiej przyswajalny z żywności pochodzenia zwierzęcego niż z produktów roślinnych. Od magnezu zależy aktywność enzymów uczestniczących w spalaniu węglowodanów i tłuszczy. Organizm przyswaja magnez łatwiej, jeśli obok niego znajduje się witamina D i białko zwierzęce. Wchłanianie utrudnia obecność tłuszczu, cukru i substancji zawartych w kawie i mocnej herbacie. Poniższa dieta jest bogata w wymienione pierwiastki. Jej wartość kaloryczna wynosi około 1200 kcal. Składa się z 4 posiłków dziennie. Nawet jeśli nie chcesz jej stosować, spróbuj zmienić nieco sposób odżywiania, włączając do jadłospisu produkty zawierające cenne składniki mineralne. Na efekt nie trzeba będzie długo czekać.








Dzień 1 :

Śniadanie: (367 kcal) 2 wafle ryżowe cienko posmarowane miękką margaryną z 2 plasterkami szynki drobiowej i pomidorem, sałatka z jaja ugotowanego na twardo i pokrojonego w kosteczkę, łyżki zielonego groszku konserwowego, łyżki posiekanego szczypiorku, doprawiona łyżką naturalnego jogurtu i posypana łyżką pokruszonych orzechów włoskich, szklanka kawy zbożowej Inka, przyrzadzonej na mleku (0,5 proc. tłuszczu).


Drugie Śniadanie: (112 kcal) pieczone jabłko z 2 łyżkami jogurtu naturalnego, posypane połową łyżeczki cukru i łyżką otrębów pszennych.


Obiad: (420 kcal) filet z dorsza (100 g) upieczony w folii, ugotowany średni ziemniak, posypany łyżką posiekanego koperku, gotowana kolba kukurydzy, pół szklanki czerwonej, kiszonej kapusty z pokrojoną małą cebulą, odrobiną cukru do smaku, szklanka wody mineralnej niegazowanej (najlepiej z dużą zawartością magnezu)z plasterkiem cytryny.


Kolacja: (305 kcal) 3 kromki chrupkiego żytniego pieczywa, 3 plasterki sera żółtego light, pokrojony strąk czerwonej papryki, pół banana, szklanka herbaty owocowej bez cukru.




Dzień 2 :

Śniadanie: (354 kcal) szklanka chudego mleka (0,5 proc tłuszczu) z dodatkiem szklanki płatków zbożowych, 2 łyżek rodzynek i łyżeczki miodu, szklanka herbaty lub mięty bez cukru.


Drugie Śniadanie: (128 kcal) jogurt naturalny z ziarnami zbóż(150 g).


Obiad: (428 kcal)duży pomidor nadziewany farszem przyrządzonym z: połową szklanki ugotowanego ryżu (dzikiego lub brązowego), 4 łyżek mielonego mięsa z indyka, pół jajka na twardo i cebulki, surówka z 6 liści kapusty pekińskiej i średniej czerwonej papryki, polana łyżeczką oleju słonecznikowego, przyprawionego ząbkiem czosnku, szklanka wody mineralnej.


Kolacja: (292 kcal) omlet: 2 jajka, 1/4 szklanki gazowanej, wody mineralnej, 1,5 łyżki mąki razowej, łyżeczka niskosłodzonego dżemu wiśniowego do dekoracji, szklanka kawy Inka na mleku (0,5 proc. tłuszczu).




Dzień 3 :

Śniadanie: (363 kcal) 2 kromki chleba żytniego posmarowane margaryną, 4 plasterki kiełbasy drobiowej, surówka ze świeżego ogórka, 3 orzechów włoskich, łyżki rzeżuchy, łyżki chudej śmietany, szklanka czerwonej herbaty bez cukru.


Drugie Śniadanie: (125 kcal) kromka chleba razowego z kostką sera topionego light, pomarańcza.


Obiad: (431 kcal) pierś kurczaka (120 g) usmażona na łyżeczce oliwy z oliwek, polana 1/3 kubka jogurtu naturalnego wymieszanego z łyżeczką curry, 2 ugotowane ziemniaki posypane łyżką posiekanego koperku lub szczypiorku, surówka z 2 łyżek groszku konserwowego i 1/2 papryki, wymieszana z łyżeczką majonezu light, szklanka wody mineralnej z plasterkiem cytryny.


Kolacja: (307 kcal) gotowana parówka drobiowa, bułka grahamka, surówka z pomidora, małej cebuli, łyżki kukurydzy z puszki, polana sosem z: łyżeczki oliwy, wody i soku z cytryny, szklanka herbaty owocowej bez cukru.




Dzień 4 :

Śniadanie: (353 kcal) kromka pełnoziarnistego chleba razowego z kawałkiem wędzonej makreli, 5 rzodkiewek, 1/2 szklanki muesli bez cukru z kubkiem jogurtu naturalnego (150g), szklanka czarnej herbaty bez cukru.


Drugie Śniadanie: (118 kcal) kromka chrupkiego chleba żytniego z dwoma łyżkami granulowanego twarożku, posypana garścią płatków migdałów, 1/2 grejpfruta.


Obiad: (425 kcal) kawałek schabu wieprzowego (100g) usmażone na łyżeczce oleju rzepakowego z posiekaną połówką małej, czerwonej cebuli, trzy łyżki ugotowanej na sypko kaszy gryczanej, surówka z 2 łyżek startego selera oraz 3 posiekanych orzechów włoskich, doprawiona łyżeczką śmietany jogurtowej, szklanka niegazowanej wody mineralnej z dużą zawartością magnezu.


Kolacja: (291 kcal) 2 kromki chleba pełnoziarnistego z 2 plasterkami polędwicy drobiowej i dwoma liśćmi sałaty, szklanka cacao (łyżeczka cacao na szklankę mleka 0,5% tłuszczu) posłodzona łyżeczką słodzika.




Dzień 5 :

Śniadanie: (350 kcal) pasta paprykowo - twarogowa z drobno pokrojonej czerwonej papryki, wymieszana z 1/2 kostki chudego białego sera (100 g), 2 łyżkami śmietany (12 proc. tłuszczu) i łyżką posiekanego szczypiorku, duża grahamka, herbata miętowa bez cukru.


Drugie Śniadanie: (125 kcal) 1/2 bułki pszennej, cienko posmarowanej miękką margaryną z 2 plasterkami wędliny drobiowej (np. polędwicy z indyka), posypanej łyżeczką pestek z dyni, małe jabłko.


Obiad: (431 kcal) gulasz z 100g chudej cielęciny, łyżeczki oleju, małej cebuli, 4 łyżek kaszy gryczanej, 3/4 szklanki gotowanych buraczków bez zasmażki, świeży ogórek, szklanka niegazowanej wody mineralnej (najlepiej z dużą zawartością magnezu).


Kolacja: (290 kcal) 2 naleśniki z razowej mąki, nadziewane chudym białym serem wymieszanym z przyrumienioną cebulką i 4 usmażonymi pieczarkami, szklanka herbaty ziołowej.




Dzień 6 :

Śniadanie: (359 kcal) zapiekanka przygotowana z 2 tostów razowych typu Graham, 2 plasterków szynki delikatesowej z kurczaka, 2 plasterków sera żółtego light z 5 posiekanymi orzechami laskowymi, szklanka herbaty zielonej bez cukru.


Drugie Śniadanie: (116 kcal) kromka razowego chleba, plasterek kiełbasy z indyka, pomidor.


Obiad: (414 kcal) dzwonek łososia upieczony w folii lub na grillu (150 g), 3/4 szklanki ugotowanego makaronu razowego, sałatka ze szklanki gotowanej fasolki szparagowej, polana sosem z łyżeczki oliwy z oliwek, wody i ząbka czosnku, posypana drobno posiekanymi 5 orzechami laskowymi, szklanka wody mineralnej z plasterkiem cytryny.


Kolacja: (307 kcal) kawałek cienkiej kiełbasy drobiowej na ciepło(80g) z łyżeczką ketchupu, kromka chleba żytniego z soją posypana łyżką posiekanej rzeżuchy, szklanka niesłodzonej zielonej herbaty.




Dzień 7 :

Śniadanie: (360 kcal) kubek jogurtu naturalnego (150g) wymieszanego z 2 łyżkami niesłodzonych otrębów pszennych i łyżeczką ziaren słonecznika, 2 mandarynki, kromka pumpernikla, posmarowana cienko masłem, 3 rzodkiewki, szklanka soku pomidorowego.


Drugie Śniadanie: (118 kcal) mały filet z wędzonego dorsza polany łyżką śmietany jogurtowej, posypany łyżką posiekanych pestek dyni i łyżką posiekanej rzeżuchy lub koperku, mały pomidor.


Obiad: (425 kcal) filet z piersi indyka bez skóry (100g) usmażony na łyżeczce oleju z 4 pieczarkami, 3 łyżki ugotowanego makaronu razowego, surówka z małego pora (50g) i łyżki zielonego groszku konserwowego, wymieszana z łyżeczką majonezu light.


Kolacja: (306 kcal) 2 kromki razowego chleba żytniego z orzechami, posmarowane miękką margaryna, z dwoma łyżkami tuńczyka w sosie własnym, papryka, szklanka herbaty ziołowej bez cukru.




Dodatkowe informacje:

Chrom (Na szczycie listy mięso i ryby)
drożdże
wątroba
ryby
zielony groszek
cebula
kukurydza
drób
jaja
razowe pieczywo
świeże owoce
Cynk (Pierwsze miejsce dla kasz)
kasza gryczana
mak
sery żółte
warzywa strączkowe
migdały
razowe pieczywo
pestki słonecznika
orzechy
wołowina
jaja
Magnez (Bezkonkurencyjne dary morza)
owoce morza
otręby
kakao
pestki dyni
kasza gryczana
soja
migdały
ryż brązowy
kasza jaglana
pieczywo razowe

Brak komentarzy: