wtorek, 23 października 2007

Pierogowe rogaliki

Składniki:
1/4 paczki drożdży (rozrobić w mleku i cukrze, aby wyrosły)
2 jajka (z jednego jajka zostawić białko do smarowania rogalików)
2 - 4 łyżki śmietany
1/2 kostki smalcu
1/2 kostki margaryny (np. Kasia)
mniej niż 1 kg mąki (ja sypię na oko tak, aby konsystencja ciasta była dobra do formowania pierożków)
2 duże jabłka - pokroić na cząstki, które będą nadzieniem
Przepis:
Wsypać mąkę oraz resztę składników. Na końcu dodać wyrośnięte drożdże. Wszystko razem wygnieść (starać się robić to jak najkrócej), aby otrzymać jednolitą masę. Kule ciasta włożyć do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie formować pierożki z nadzieniem jabłkowym. Każdą wierzchnią stronę pierożka zanurzyć w białku i cukrze. Piecze się dosyć krótko, do zarumienienia. Najlepsze są ciepłe, zaraz po wyjęciu z piecyka.

Brak komentarzy: