środa, 24 października 2007

Dieta ziemniaczana

Dieta ziemniaczana Spadek wagi 1,5 kg w ciągu tygodnia Na przekór wielu opiniom ziemniak nie tuczy, a nawet pomaga schudnąć! Porcja ziemniaków (100g) to tylko 70 kcal! To nie one tuczą, ale to, co do nich dodajesz – tłuste sosy i okrasa. Dobrze przyrządzone nie szkodzą sylwetce, a nawet pomagają stracić parę kilogramów. Dzięki dużej zawartości błonnika doskonale regulują trawienie, zapobiegają zaparciom i niestrawności oraz oczyszczają organizm ze szkodliwych substancji przemiany materii. Pomagają też likwidować obrzęki spowodowane otyłością, ponieważ wspomagają właściwy obieg wody w organizmie. W jednym ziemniaku znajduje się aż 12 mg witaminy C, mnóstwo potasu, witaminy B, żelaza, kwasu foliowego i fosforu. Stosując dietę ziemniaczaną, należy jeść ziemniaki dwa razy dziennie – na obiad i na kolację, pod różnymi postaciami: sałatki, zupy czy zapiekanki. Jak przyrządzać bulwy, by zachować jak najwięcej swych właściwości, a potrawy z nich przygotowane nie dostarczały dodatkowych kalorii? Najlepiej piec je w piekarniku lub gotować na parze, koniecznie w mundurkach, bo najwięcej cennych mikroelementów jest tuż pod skórką. Dietę ziemniaczaną możesz stosować tak długo, jak tylko będziesz miała na to ochotę. Przeciwwskazania: cukrzyca – kartofle powodują wzrost poziomu insuliny we krwi.






Dzień 1 :

Śniadanie: 2 łyżki tartego jabłka. Szklanka jogurtu naturalnego z płatkami zbożowymi.


Drugie Śniadanie: Szklanka herbaty ziołowej. Kromka razowego chleba z białym, chudym serem.


Obiad: Pieczone ziemniaki: 4 umyte ziemniaki w łupinie pokroić w plastry, posypać świeżą bazylią, ułożyć na wysmarowanej oliwą z oliwek blasze. Piec 40 minut w temperaturze 220 stopni C, aż będą brązowe i chrupiące. Posypać solą najlepiej dietetyczną.


Podwieczorek: Szklanka chudego zsiadłego mleka. Szklanka owoców sezonowych.


Kolacja: Pomarańcza. Tost ziemniaczany: na blasze ułożyć 2 kromki ciemnego pieczywa. 2 średnie ziemniaki ugotować w mundurkach, pokroić w plastry i ułożyć na chlebie. Na wierzchu ułożyć 2 plastry chudej szynki i plaster żółtego sera odtłuszczonego. Całość polać niewielką ilością kefiru i zapiekać przez kilka minut w rozgrzanym wcześniej piekarniku. Zjeść z zieloną sałatą polaną sosem jogurtowo – cytrynowym.




Dzień 2 :

Śniadanie: Szklanka soku owocowego. Sałatka z pomidorów i cebulki.


Drugie Śniadanie: Szklanka herbatki ziołowej. Kromka razowego chleba z chudym białym serem.


Obiad: Ziemniaczanka: ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać. Pora, ziemniaki i pieczarki pokroić w plastry, szynkę w paski. Całość podsmażyć na odrobinie oleju roślinnego, skropić sosem sojowym, doprawić solą i pieprzem. Podawać z zieloną sałatą.


Kolacja: Szklanka chudego kefiru. Zapiekanka ziemniaczana z jabłkami (przepis w dodatkowych informacjach poniżej)




Dzień 3 :

Śniadanie: Szklanka soku wielowarzywnego. 2 kromki chleba pełnoziarnistego z 3 łyżkami chudego twarożku z ziołami.


Drugie Śniadanie: Szklanka niegazowanej wody mineralnej z sokiem z cytryny. Kiść winogron.


Obiad: Szklanka jogurtu owocowego. Ziemniaki faszerowane: wydrążyć z ziemniaków środki. Masę ziemniaczaną przyprawić pieprzem, papryką, gałką muszkatołową i bazylią, dodać plasterki wędzonego łososia i kilka krewetek. Masą napełnić wydrążone ziemniaki. Posypać tartym ostrym , żółtym serem, wiórkami masła i kilkoma kaparami. Zapiec w nagrzanym wcześniej piekarniku.


Kolacja: Sałatka ziemniaczana: 200 g gotowanych w mundurkach ziemniaków, ogórek kiszony, cebulka, marchewka gotowana. Wszystkie składniki pokroić w kostkę , wymieszać doprawiając majonezem niskokalorycznym lub jogurtem naturalnym.




Dodatkowe informacje:

Przepis na zapiekankę ziemniaczaną:
Składniki:
2 ziemniaki
Duża cebula
Rosół z kostki
2 jabłka
Żółty ser
Tymianek
Sól
Oliwa z oliwek
Odrobina masła

Ziemniaki ugotować w mundurkach. Ostudzić, obrać i pokroić w plastry. Dużą cebulę zrumienić na odrobinie masła, dodać 100 ml rosołu z kostki i tymianek. Jabłka (najlepiej kwaśne) obrać i pokroić w plastry, skropić odrobiną soku z cytryny. W natłuszczonej formie układać na przemian plastry z ziemniaków i jabłek. Polać rosołem, posolić. Zapiekankę piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni C przez 20 min. Następnie zwiększyć temperaturę do maksimum, posypać odrobiną startego żółtego sera (odtłuszczonego) i piec jeszcze 5 minut. Podawać z chudym kefirem.

Ważne!

Uzupełnij dietę. Chociaż ziemniaki zawierają jedno z najwartościowszych białek roślinnych, to jest go niewiele. Dlatego podczas stosowania tej diety może wystąpić jego niedobór. By tego uniknąć, w Twoim jadłospisie koniecznie powinno znaleźć się mleko i jego przetwory.

Brak komentarzy: