wtorek, 23 października 2007

Łabędzi puch


Upiecz biszkopt. Patrz przepis Biszkopt. Biszkopt przekroić na pół. Nałożyć więcej niż połowę masy kremowej. Przykryć drugim biszkoptem i nałożyć pozostałą masę.
Składniki:
  • KREM DO ŚRODKA
  • 2 duże czerstwe bułki
  • 3 szklanki mleka
  • pół szklanki cukru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 10 dag wiórków kokosowych
  • kostka masła
  • kieliszek ajerkoniaku lub inny alkohol
Przepis: Czerstwe bułki zalać dwiema szklankami mleka. W garnku zagotować szklankę mleka, cukier, cukier waniliowy. Dodać rozmoczone bułki i wiórki kokosowe. Gotować na małym ogniu około 15 minut, aż zgęstnieje. Ostudzić i utrzeć z kostką masła. Można dodać kieliszek ajerkoniaku.
Składniki:
  • MASA NA WIERZCH
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki mleka
  • 10 dag wiórków kokosowych
  • mniej niż pół szklanki cukru
Przepis: Masło rozpuścić, dodać mleko, wiórki kokosowe i cukier. Kokos przyrumienić na złoty kolor. Gdy wystygnie nałożyć na wierzch. Można polać polewą.

Brak komentarzy: