wtorek, 23 października 2007

Truskawki w zabajone

Składniki:
30 dkg truskawek
2 dkg masła
sok z 1 cytryny
4 żółtka
8 dkg cukru pudru
2/3 szklanki piwa
1 łyżeczka rumu
10 dkg kruchych ciastek

Sposób przyrządzenia:

Truskawki starannie wypłukać i osuszyć. Ciasteczka starannie rozkruszyć. Z cytryny wycisnąć sok i otrzeć na drobnym tarle skórkę. Żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę, dodać sok i skórkę z cytryny, piwo. Naczynie z utartymi żółtkami i dodatkami włożyć do naczynia z gorącą wodą, podgrzewać mieszając aż krem zgęstnieje. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, wsypać doń truskawki, zalać kremem i posypać pokruszonymi ciasteczkami. Zapiec w gorącym piekarniku przez około 4 minuty.

Brak komentarzy: