środa, 24 października 2007

Placki z kapustą

Kalorie:

(6 porcji, każda 243 kcal)


Składniki:

Placki: 1/2 kg ziemniaków, 1 mała cebula,1 czubata łyżka mąki, 1 jajko, sól, 4-5 łyżek oleju, ketchup. Nadzienie: 1/2 kg białej kapusty, 4-5 jabłek, 2-3 cebule, 1 łyżka oleju, sól, pieprz, cukier, 1 łyżka mąki, papryka ostra.


Sposób przyrządzenia:


Kapustę obrać i drobno poszatkować. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, wymieszać z przesianą mąką. Kapustę włożyć do rondla, dodać cebulę, posolić, dusić. Jabłka obrać, poszatkować, dodać do kapusty, wymieszać. Dusić, uważając aby kapusta się nie przypaliła. Przyprawić solą, pieprzem, szczyptą cukru, można też dodać ostrej papryki. Usmażyć duże placki. Na każdym placku ułożyć porcję nadzienia, placki złożyć na pół. Można podawać z ketchupem.

Brak komentarzy: