środa, 24 października 2007

Filety rybne z estragonem

Kalorie:

(4 porcje, każda 250 kcal)


Składniki:

8 plasterków filetów rybnych, 4 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki estragonu, 2 łyżki płatków kukurydzianych, 2 łyżki tartego żółtego sera (parmezan, ementaler), 2 łyżki masła lub oleju, 2 łyżki świeżych lub suszonych listków estragonu, sól do smaku, mąka pszenna.


Sposób przyrządzenia:


Filety skropić sokiem cytrynowym, posypać 1 łyżką estragonu i odstawić na 15-20 minut. Tłuszcz rozgrzać na patelni. Porcje filetów panierować w mące, wkładać na rozgrzaną patelnię i smażyć z obu stron na złotobrązowy kolor. Po usmażeniu każdy kawałek posolić, posypać płatkami kukurydzianymi i żółtym serem, smażyć jeszcze przez minutę, nie odwracając. Przed podaniem posypać pozostałym estragonem.

Brak komentarzy: