środa, 24 października 2007

Dieta kapuściana

Nieprzypadkowo podstawą tej diety jest kapusta. Dzięki zawartości błonnika to warzywo ma wspaniałe właściwości odchudzające-pobudza układ pokarmowy do pracy i dopinguje organizm do spalania tłuszczu. Dostarcza też innych substancji odżywczych: beta-karotenu, witaminy C i kwasu foliowego.

Twoje menu na cały tydzień to zupa z kapusty i przekąski. Nie będziesz czuła głodu! Zupa siedem razy w tygodniu. Podczas stosowania diety przez cały tydzień jesz na obiad zupę kapuścianą i dodatkowo trzy inne posiłki-śniadanie, kolację i lekką przekąskę przed snem. Nie obawiaj się, że zupa Ci się znudzi, każdego dnia może być inna dzięki różnorodnym przyprawom. Zaletą tej diety jest też to, że garnek zupy przyrządzasz raz na dwa lub trzy dni i nie musisz już więcej przejmować się gotowaniem. Szybka pomoc, gdy zaatakuje głód! Jeśli podczas diety będziesz odczuwała głód, sięgnij po surowe warzywa. Możesz też zjeść dodatkową porcję zupy. Efekt diety to 3 kg mniej! Odchudzającą zupę warto wprowadzić do jadłospisu na stałe i po zakończeniu diety jeść ją raz w tygodniu. Dieta kapuściana dostarcza bardzo mało kalorii-tylko 850 dziennie, więc nie jest odpowiednia dla wszystkich. Mogą ją stosować tylko zdrowe, dorosłe osoby. Nie może trwać dłużej niż tydzień.

Przepis na magiczną zupę: (składniki na dwa dni)

500g białej włoskiej kapusty
250g marchewki
250g czerwonej papryki
250g żółtej papryki
250g kalarepki
1 cebula świeża
Cebula suszona,1 łyżka oleju
Sól jodowana, czarny pieprz
Przygotowanie:

Oczyścić i pokroić cebulę. Poszatkować kapustę, pozostałe warzywa posiekać w paski lub kostkę. Wszystkie warzywa podsmażyć na łyżce oleju. Przełożyć do garnka, zalać 1 i 1/4 litra wody i zagotować. Dodać trochę suszonej cebuli i gotować jeszcze przez 10-15 min. Doprawić do smaku solą jodowaną i odrobiną czarnego pieprzu. Każdego dnia inna!

Co dodać do zupy:
koperek lub natkę pietruszki
oregano suszone
imbir w proszku lub świeży korzeń
kminek najlepiej mielony
chilii drobno posiekana papryczka
ocet winny łyżka na talerz plus odrobina cukru
musztarda koniecznie łagodna, wystarczy pół łyżeczki








Dzień 1 :

Śniadanie: Tost z serem i gruszką: kromkę pełnoziarnistego chleba posmarować łyżeczką margaryny jogurtowej, obłożyć chudym camembertem i plastrami gruszki.


Obiad: Magiczna zupa z dodatkiem natki.


Kolacja: Kanapka z szynką: 2 kromki chleba tostowego posmarować łyżeczką jogurtu. Na jednej położyć liście sałaty, mały pomidor pokrojony w plasterki i 50g gotowanej szynki. Nakryć drugą kromką chleba.


Przed snem: Jogurt z malinami: Kubek chudego jogurtu naturalnego doprawić słodzikiem w proszku i świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Zjeść z 75g rozmrożonych malin, lub świeżymi jeśli są dostępne.




Dzień 2 :

Śniadanie: Chleb z twarożkiem i ogórkiem: kromkę pełnoziarnistego chleba posmarować 100g ziołowego twarożku. Obrać pół świeżego ogórka , pokroić w plasterki i obłożyć kanapkę. Posypać listkami rzeżuchy.


Obiad: Magiczna zupa z dodatkiem drobno posiekanego lub przeciśniętego czosnku, łyżką sosu sojowego i łyżką posiekanego szczypiorku.


Kolacja: Bagietka z łososiem i jabłkiem: małą pszenną bagietkę przekroić i obłożyć sałatą, 50g wędzonego łososia i pokrojonym w plastry jabłkiem. Posypać koperkiem.


Przed snem: Mleko i 65g winogron: pół szklanki zsiadłego mleka doprawić sokiem z cytryny i wypić, kulki winogron zjeść w całości.




Dzień 3 :

Śniadanie: Bułka z rodzynkami: przekroić bułkę i posmarować łyżeczką masła. Można też zjeść pszenną kajzerkę z dodatkiem łyżki rodzynek.


Obiad: Magiczna zupa z dodatkiem połowy łyżeczki przecieru pomidorowego i 2-3 listkami posiekanej bazylii.


Kolacja: Chleb z serem i rzodkiewką: 2 kromki chleba słonecznikowego posmarować łyżeczką jogurtu. Każdą kromkę obłożyć liśćmi sałaty, nałożyć po plasterku żółtego chudego sera. dodać kilka pokrojonych rzodkiewek, posypać solą jodowaną.


Przed snem: Twarożek truskawkowy: 100g chudego twarożku wymieszaj z sokiem świeżo wyciśniętym z połówki cytryny i odrobiną słodziku. Dodaj 75g rozmrożonych lub świeżych truskawek.




Dodatkowe informacje:

Szczypiorek, koperek i natka pietruszki, czyli zielone zioła, dodają potrawom wyrazistego smaku i wzbogacają je w witaminy i minerały. Pikantny imbir, suszony albo w postaci proszku, podkreśla smak potrawy. Pobudza krążenie i pomaga w trawieniu. Sekret kapuścianej zupy jest bardzo prosty. Dostarcza mało kalorii, więc organizm do jej do jej strawienia zużywa energię z zapasów. Ten bilans powoduje, że chudniesz. Dobrze jest podczas stosowania diety wypijać co godzinę szklankę wody mineralnej (niegazowanej). Chilli zawiera dużo witamin.

Brak komentarzy: