środa, 24 października 2007

Dieta ekspresowa

2 kg w ciągu 5 dni!
Przed każdym posiłkiem pij szklankę niegazowanej wody mineralnej. W ten sposób oszukasz głód. Naszym głównym sprzymierzeńcem w walce z nadmiernym tłuszczykiem będą warzywa i owoce (zarówno świeże, jak i mrożone). Najkorzystniej działają, gdy zjadamy je w postaci surowej, np. w sałatkach. Jeśli więc poczujesz głód między posiłkami, zamiast po kanapkę sięgnij po jabłko lub grejpfruta. Dieta zawiera także produkty bogate w witaminy z grupy B. Występują one w soi, mleku, jajkach i serach. Na 15 min przed posiłkiem warto wypić szklankę niegazowanej wody mineralnej.






Dzień 1 :

Śniadanie: Mleko niskotłuszczowe, 2 łyżki płatków kukurydzianych, chleb razowy, plaster żółtego sera, pomidor. Wykonanie: płatki zalać mlekiem. Na chlebie ułożyć plaster sera i ćwiartki pomidora.


Obiad: 75 g schabu pokrojonego w kostkę, biała kapusta, jabłko, marchew, makaron. Wykonanie: kawałki schabu upiec. Z warzyw przyrządzić sałatkę. Podawać z ugotowanym makaronem.


Kolacja: 2 łyżki ryżu, łyżka rodzynek, starte jabłko, miód, cytryna. Wykonanie: ugotowany ryż posypać rodzynkami i startym jabłkiem. Dodać sok z cytryny i miód do smaku.




Dzień 2 :

Śniadanie: 3 kawałki pieczywa chrupkiego, chudy twarożek, szczypiorek, sok jabłkowy. Wykonanie: posiekany szczypiorek posiekać i dodać do twarożku, dobrze wymieszać. Smarować na pieczywie. Do picia szklanka soku pomarańczowego.


Obiad: 2 ziemniaki, brokuły, pieczone udko z kurczaka, marchew. Wykonanie: udko podawać z ugotowanymi ziemniakami i brokułami oraz startą marchwią. Do picia sok z wiśni.


Kolacja: 2 mandarynki, kilka kulek winogron, banan, połówka grejpfruta. Wykonanie: banan pokroić w talarki. Mandarynki i grejpfruta podzielić na cząstki. Całość wymieszać dodając winogrona.




Dzień 3 :

Śniadanie: Łyżka muesli, szklanka chłodnego mleka, banan, jabłko. Wykonanie: do mleka wsypać muesli, dodać plasterki banana. Na drugie śniadanie jabłko.


Obiad: 2 ugotowane parówki drobiowe, 2 średnie ziemniaki, cytryna , ogórek kiszony, pomidor, cebula. Wykonanie: warzywa pokroić w kostkę, dodać sok z cytryny, dobrze wymieszać. Sałatkę podawać z parówkami i ugotowanymi ziemniakami w mundurkach.


Kolacja: Bułka grahamka, udko z wędzonego kurczaka, sałata, orzechy włoskie, niskokaloryczny majonez lub jogurt naturalny. Wykonanie: udko obrać pokroić w kostkę, dodać posiekane orzechy, paski sałaty i majonez. Całość wymieszać.




Dzień 4 :

Śniadanie: Jajko, kromka ciemnego chleba, pomidor, niesłodzony sok pomarańczowy. Wykonanie: z jajka zrobić jajecznicę. Na chlebie ułożyć plastry pomidora. Do picia szklanka soku.


Obiad: Filiżanka fasolki szparagowej, kotlet sojowy, pomidor, 5zielonych oliwek. Wykonanie: pokroić pomidora w ćwiartki, dodać oliwki i ugotowaną fasolkę (może być fasolka gotowa z słoika). Wszystkie składniki wymieszać, spożyć z kotletem sojowym.


Kolacja: Tuńczyk w sosie własnym, 2 orzechy włoskie, jabłko, sałata, sos winegret. Wykonanie: pokroić jabłko w kostkę i posiekać orzechy. Wymieszać z kawałkami zielonej sałaty i odsączonym tuńczykiem, całość doprawić sosem winegret.




Dzień 5 :

Śniadanie: Pomidor, świeży ogórek, zielona sałata, 5 rzodkiewek, cebula, 3 marynowane pieczarki, marchewka. Wykonanie: wszystkie warzywa pokroić na kawałki, skropić oliwą z oliwek i wymieszać.


Obiad: Filet z dorsza, 3/4 szklanki szpinaku, bułka pełnoziarnista. Wykonanie: filet usmażyć na łyżce oleju. Szpinak dusić przez 10 minut na odrobinie oleju. Przyprawić małym ząbkiem czosnku, pieprzem i solą dietetyczną. podawać z bułką i rybą.


Kolacja: Kromka ziarnistego pieczywa, 2 plastry szynki drobiowej, pomidor, szczypiorek. Wykonanie: na kromce ułożyć wędlinę oraz plastry pomidora, posypać posiekanym szczypiorkiem, delikatnie posypać solą dietetyczną.

Brak komentarzy: