środa, 24 października 2007

Dieta szybka - cytrynowa

Jeśli chciałabyś schudnąć w ciągu 5 dni 3kg, to ta dieta jest właściwa do zastosowania.

Ważne każdego dnia:

Rano, na czczo, wypij każdego ranka szklankę wody z sokiem z połowy cytryny. Tak samo zrób przed obiadem oraz przed kolacją.

Śniadania do wyboru:

Kromka chleba z pełnego przemiału lub pumpernikla z łyżką twarożku, skropionego kilkoma kroplami soku z cytryny.
3 łyżki płatków owsianych lub jęczmiennych ugotowanych na filiżance chudego mleka. Na talerzu dodaj utarte jabłko i skrop sokiem z cytryny.
Drugie śniadanie:
Pomarańcza lub 2 mandarynki.
Podwieczorek:
Mały pojemnik tłustego jogurtu z sokiem z połowy cytryny.
Napoje:

Pij jak najwięcej herbatek ziołowych, owocowych oraz wody mineralnej (łącznie do 1,5 - 2 litrów w ciągu dnia). Zrezygnuj z czarnej herbaty i kawy.

Uwaga!

Potraw ziołowych oraz korzennych używaj tyle, ile tylko chcesz. Ogranicz natomiast sól, która zatrzymuje wodę w organizmie.






Dzień 1 :

Obiad: Jajko w sosie jogurtowym
Wymieszaj mały pojemnik tłustego jogurtu z drobno pokrojoną cebulą oraz z jedną - dwoma łyżkami posiekanej zieleniny (natki pietruszki, koperku). Ugotuj jajko na twardo. Obierz ze skorupki, przekrój i zjedz polane sosem jogurtowym ( 335 kcal).


Kolacja: Makaron z pieczarkami
20 dag dokładnie oczyszczonych i umytych pieczarek drobno pokrój i skrop sokiem z polowy cytryny. W dużej ilości lekko osolonej wody ugotuj 6 dag makaronu i odcedź go na sicie. Już na talerzu wymieszaj z pieczarkami oraz łyżeczką miksu jogurtowego. Posyp posiekaną natka (330 kcal).




Dzień 2 :

Obiad: Duszona marchewka z ryżem
2 marchewki umyj, obierz i pokrój w talarki. Skrop sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż małą posiekaną cebulę. Dodaj marchewkę i chwilę smaż razem. Danie dopraw curry oraz sokiem z cytryny. Zalej filiżanką wywaru warzywnego i chwilę duś warzywa. Kiedy będą miękkie, zjedz je z ugotowaną łyżeczką ryżu (340 kcal).


Kolacja: Sałatka belgijska z kurczaka
10 dag grillowanej, wędzonej lub gotowanej piersi kurczaka pokrój w cienkie paseczki. Mięso dopraw łyżeczką chudego majonezu, łyżką soku z cytryny oraz pieprzem. Ułóż na liściach cykorii i udekoruj cząstkami mandarynki (340 kcal).




Dzień 3 :

Obiad: Sznycel z sałatką ziemniaczaną
2 ugotowane i obrane ziemniaki pokrój w plasterki i dodaj posiekaną szalotkę. Skrop łyżką soku z cytryny, wywaru warzywnego i oleju. Udekoruj listkami melisy. Usmaż bez tłuszczu mały plaster cielęciny. Udekoruj mięso plasterkami cytryny i zjedz je z sałatką (345 kcal).


Kolacja: Zupa z Dyni
2 małe obrane pokrojone cebule oraz 10 dag obranych pokrojonych ziemniaków obsmaż razem na łyżce oleju. Zalej szklanką wywaru warzywnego i duś na małym ogniu około 10 minut. Dodaj 30 dag pokrojonego miąższu z dyni i duś chwilę razem. Całość zmiksuj, dopraw sokiem z cytryny, gałką muszkatołową, imbirem, solą oraz pieprzem. Posyp zupę posiekanym szczypiorkiem i zjedz ze zrumienionymi grzankami (z kromki chleba)(345 kcal).




Dzień 4 :

Obiad: Roladki z łososia i pora
2 pory (tylko białe części) uduś w niewielkiej ilości wywaru warzywnego i odsącz. Owiń je 2 plasterkami wędzonego łososia, skrop sokiem z cytryny, posyp posiekanym koperkiem. Zjedz z pieczonym ziemniakiem, polane łyżką kwaśniej chudej śmietany (350 kcal).


Kolacja: Ser z sałata lodową
Na kilku liściach sałaty płóż 2 plasterki chudego żółtego sera oraz 7 koreczków helskich. Skrop sokiem z cytryny i posyp pieprzem. Zjedz z kromką ciemnego chleba tostowego, posmarowaną 1/2 łyżeczki miksu jogurtowego (350 kcal).




Dzień 5 :

Obiad: Przysmak z drobiu
10 dag pokrojonej piersi kurczaka lub indyka obsmaż na 2 łyżkach oleju. Zalej 2 łyżkami wywaru warzywnego i duś. Dodaj 2 łyżki chudej śmietany, dopraw sokiem z cytryny. Posyp natką i kiełkami. Zjedz razem z 6 dag ugotowanego makaronu (350 kcal).


Kolacja: Awokado i krewetki
Przekrój awokado, usuń pestkę. Kilka krewetek oraz posiekany szczypiorek skrop sokiem z cytryny i nałóż do połówek awokado. Posyp koperkiem i zjedz z kromką chleba posmarowaną 1/2 łyżeczki miksu jogurtowego (350 kcal).




Dodatkowe informacje:

Cytryny odtruwają.

Witamina C i bioflawonoidy zawarte w owocach pozwalają szybciej spalić tłuszcze i tym samym schudnąć. Złociste cytryny są także bogatym źródłem witaminy z grupy B oraz żelaza, magnezu, manganu, cynku i selenu. Pierwiastki te, wspólnie z grópą witamin B, odtruwają wątrobę oraz jelita, to zaś oczyszcza skórę i likwiduje uczucie zmęczenia. Składniki te wzmacniają również tkankę łączną - skóra staje się bardziej jędrna i sprężysta. Gdy kupujesz cytryny, pamiętaj, by wybierać owoce z cienką skórką. Są bardziej soczyste.

Brak komentarzy: