wtorek, 23 października 2007

Rozkoszny czekoladowy jeżyk

Składniki:
3 jaja 175g cukru
3 łyżki rumu
1 torebka cukru waniliowego
1 szczypta soli
200 g mąki
150 g miękkiego masła
3 żółtka 3 łyżki kakao
3 łyżki cukru pudru
50 g obranych migdałów
100 g polewy czekoladowej
1 orzech laskowy
2 białe płaskie cukierki
2 niebieskie płaskie cukierki S

posób przyrządzenia:Ubić sztywną pianę z 3 białek i 100 g cukru. Utrzeć 3 żółtka, 75 g cukru, rum, cukier waniliowy i sól na gładką masę. Stopniowo dodawać pianę z białek i przesianą mąkę cały czas mieszając. Ciasto piec w formie wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Upieczone ciasto odstawić do wystygnięcia. Przeciąć na poziome plastry. Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami, dodać szczyptę soli i kakao. Biszkoptowe warstwy posmarować kremem i złożyć je razem formując kształt jeżyka. Gotową czekoladową polewę roztopić w naczyniu włożonym do garnka z gorącą wodą. W jeżyka powtykać połówki migdałów i oblać czekoladową polewą. Nosek jeżyka wykonujemy z orzecha laskowego, a na oczy używamy 2 białe i 2 niebieskie płaskie cukierki, które wciskamy do jeszcze wilgotnej polewy. Pieczenie; 45 minut

Brak komentarzy: