wtorek, 23 października 2007

Sernik

Składniki:
1,25 kg sera mielonego
25 dag cukru
3-4 jajka
3 szklanki mleka surowego
4 łyżki oleju
2 budynie bez cukru
cukier waniliowy
sok z 1/2 cytryny
wiórki kokosowe
rodzynki
Przepis:
Utrzeć żółtka z cukrem, dodać cukier waniliowy, olej i sok z cytryny. Utrzeć dodając po łyżce sera. Budynie rozmieszać z mlekiem i dodać do masy, wsypać rodzynki. Zagnieść cienką warstwę kruchego ciasta. Masę serową wyłożyć na ciasto (masa ma płynną konsystencję). Piec około 1 godziny w temperaturze 200 stopni C. Około 10 minut przed końcem pieczenia wyłożyć na sernik pianę z białek ubitą z 2-3 łyżkami cukru i wymieszaną z wiórkami kokosowymi. Zapiec około 10-15 minut. Porcja na dużą blachę.

Brak komentarzy: