środa, 24 października 2007

Dieta łatwa i prosta

Jeżeli chcesz schudnąć, nie daj się skusić dietom cud. Często prowadzą one do niedoborów pokarmowych, które mogą być przyczyną wielu dolegliwości: osłabienia, anemii, zaburzeń w miesiączkowaniu, kłopotów z koncentracją.

Twoja zdrowa dieta powinna zawierać dużo białka ( 1 g na każdy kilogram wagi ciała). Musisz więc jeść dużo białego sera, pić mleko i jogurt - ale tylko chude, bo tłuszcz jest ci potrzebny. Używaj tylko odrobiny masła roślinnego do pieczywa i najwyżej 2 łyżek oleju/oliwy z oliwek do przygotowania potraw. Bez ograniczeń jedz warzywa i owoce. Nie przekraczaj 1500 kcal dziennie. Ideałem jest zjadać 1200 kcal. I nie zapominaj o gimnastyce! Zanim rozpoczniesz odchudzanie, porozmawiaj z mamą i poproś o akceptację. Jej przychylny stosunek może być wielką pomocą (zaufanie, wsparcie w trudnych dniach, odpowiednie zakupy). Zasięgnij też porady lekarza.

Trwa: 10 dni
Odchudza: 1,5 - 2 kg.
Polecana: zdrowym osobom w wieku 14 - 21 lat, pragnącym skorygować swoją sylwetkę.
Szczególnie bogata: w wapń, błonnik, witaminy A, E, B6.
Dzienna porcja kalorii: 1200 kcal.
Stopień trudności: łatwa, prosta, oparta na tanich produktach.






Dzień 1 :

Śniadanie: 410 kcal
Twarożek z 4 łyżek białego chudego sera z dodatkiem 2 łyżek jogurtu, kilku cząstek pomarańczy i 1 łyżeczki rodzynek, 2 kromki chleba razowego, maźnięte 1 łyżeczką margaryny, szklanka bawarki.


Drugie Śniadanie: 150 kcal
Kanapka: 1 kromka chleba pełnoziarnistego, maźniętego masłem, 2 plasterki chudej wędliny, cykoria, ketchup.


Obiad: 470 kcal
Porcja kurczaka bez skóry (100 - 110 g surowego mięsa), polana z obu stron łyżeczką masła, posypana przyprawami, zawinięta w folię aluminiową z kilkoma plasterkami cebuli i upieczona w piekarniku przez 15 minut, 1 łyżka ziemniaków puree, surówka z marchewki i jabłka, 1 szklanka ugotowanej fasolki szparagowej, polanej łyżeczką masła.


Podwieczorek: Koktajl mleczno-bananowy ( 200 ml mleka 0,5%, 1 średni banan) z dodatkiem łyżeczki miodu.


Kolacja: 150 kcal
1/2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej z kefirem (150 ml).




Dzień 2 :

Śniadanie: 320 kcal
2 łyżeczki rodzynek, namoczonych przez 15 minut w wodzie, odsączyć i połączyć z 1/2 szklanki płatków kukurydzanych. Zalać szklanka chudego mleka. Można dojeść plasterek chudej wędliny na kromce chrupkiego pieczywa, posmarowanego 1/2 łyżeczki masła.


Drugie Śniadanie: 250 kcal
Sałatka z ogórka kwaszonego, małej cebuli i połowy papryki, przyprawiona sokiem z cytryny i łyżeczką oleju, 1 jajko ugotowane na twardo, 1 kromka chleba posmarowana 1/2 łyżeczki margaryny.


Obiad: 240 kcal
Filet z dorsza na ostro (przepis w dodatkowych informacjach), surówka z kiszonej kapusty. 2 ziemniaki ubite z 1 łyżką śmietanki za puree, posypane natką.


Podwieczorek: 1 kiwi.


Kolacja: 310 kcal
200 g ziemniaków pokroić w plasterki i gotować 5 minut w osolonej wodzie. Dodać 175 g brokułów, podgrzać chwilę, odlać, odparować, a potem smażyć przez 5 minut na patelni na łyżce oleju. Doprawić ulubionymi przyprawami i 2 łyżeczkami śmietanki 12 procentowej, zakwaszonej sokiem z cytryny. Wymieszać, posypać paseczkami szynki (30 g).




Dzień 3 :

Śniadanie: 260 kcal
1 szklanka kawy zbożowej na mleku, 2 plasterki chudej wędliny, grahamka z płaską łyżeczką margaryny, ogórek.


Drugie Śniadanie: 220 kcal
2 kromki ciemnego, pełnoziarnistego chleba, posmarowane chudym twarożkiem (3 - 4 łyżki), kilka oliwek lub szczypiorek.


Obiad: 300 kcal
100 g cielęciny uduszonej z pokrojonym porem, doprawionej siekanym szczypiorkiem i 3 łyżkami jogurtu naturalnego. Surówka z kapusto pekińskiej, pomidora, ogórka z sosem sałatkowym, np. Knorra. 2 małe ugotowane ziemniaki.


Podwieczorek: 3/4 łyżki musu truskawkowego.


Kolacja: 330 kcal
Zapiekanka z kalafiora (przepis w dodatkowych informacjach).




Dodatkowe informacje:

Do posiłków trzeba popijać (dziennie około 2000 ml płynów) gorzką herbatę, niegazowaną wodę mineralną, oraz przegrzać rzodkiewki, liście sałaty, surówki na bazie kapusty.


Dorsz na ostro

100 g fileta z dorsza, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka oleju, łodyga selera naciowego, 1 cytryna, 2/3 szklanki rosołu z kostki, 3 grzyby.

Rybę skropić sokiem z cytryny, podsmażyć na łyżce oleju, wyjąć. W tym oleju udusić pokrojone w paseczki seler i grzyby, dodając rosół, sos sojowy i sok z cytryny. Zalać sosem rybę i całość podgrzać.


Zapiekanka z kalafiora

150 g kalafiora, 1/2 szklanki jogurtu naturalnego, 2 plastry żółtego sera, 2 małe ugotowane ziemniaki (starte na grubej tarce), olej.

Kalafior ugotować. W żaroodpornym naczyniu posmarowanym olejem układać warstwami kalafior i ziemniaki, posypać żółtym serem i piec 20 minut. Polać jogurtem.


Słuchaj swojego organizmu

PRZESTAŃ JEŚĆ, NIM TALERZ BĘDZIE PUSTY. ODCZEKAJ CHWILĘ I SPRAWDŹ, CZY JESTEŚ GŁODNA. JEŻELI Z ŻOŁĄDKA PŁYNĄ PRZYJEMNE DOZNANIA, ZNACZY, ŻE PORCJA BYŁA WYSTARCZAJĄCA. UCZUCIE CIĘŻARU W ŻOŁĄDKU TO SYGNAŁ, ŻE SIĘ PRZEJADŁAŚ. JAK MÓWI STARE PORZEKADŁO, NAJBARDZIEJ CHUDNIEMY PO TYM, CZEGO NIE ZJEMY.

Brak komentarzy: