wtorek, 23 października 2007

Chińskie racuszki z jabłek

Składniki:
3 jabłka
3 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżeczki jasnego piwa
1 białko
1/3 szklanki mąki pszennej(60 g)
5-6 łyżek oleju
2 łyżki masła
1/2 szklanki cukru

Sposób przyrządzenia:

Jabłka umyć, obrać, pokroić w ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Ćwiartki jabłek oprószyć mąką. Białko lekko ubić. Mąkę kukurydzianą wsypać do miseczki, dodać białko, piwo i tyle mąki pszennej, by ciasto było gęściejsze niż na naleśniki. Dobrze wyrobić łyżką lub mikserem. Olej rozgrzać na patelni. Jabłka maczać w cieście, smażyć z obu stron na złoto. Wyjąć na serwetkę, by obciekły z tłuszczu. Masło włożyć do rondelka, dodać cukier i 1-2 łyżki wody. Rozpuścić podgrzewając i potrząsając rondelkiem (nie mieszać). Włożyć racuszki, skropić zimną woda, by karmel przestał się gotować i mógł stężeć. Racuszki podawać gorące.

Brak komentarzy: