wtorek, 23 października 2007

Placek królewski

Składniki:
CIASTO MIODOWE
30 dag mąki
1 jajko
1 łyżeczka sody
2 łyżki miodu
1/2 kostki margaryny
1/2 szklanki cukru
2 łyżki mleka

CIASTO BISZKOPTOWE
3 jajka
3 łyżki mąki
3 łyżki cukru
3 łyżki wody

MASA
1/2 litra mleka
1 łyżka mąki pszennej z czubkiem
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
2 cukry waniliowe
1 masło
Przepis na ciasto miodowe:
Połączyć wszystkie składniki i zrobić 2 placki. Piec każdy oddzielnie po 15 minut w 170 stopniach C.
Przepis na ciasto biszkoptowe:
Jajka, mąkę, cukier i wodę utrzeć na gładką masę. Piec 25 - 30 minut w 180 stopniach C.
Przepis na masę:
Zagotować mleko, masło i cukier. Dodać rozrobioną mlekiem mąkę. Gorącą masą polać ciasto. Ciasto miodowe / masa / biszkopt / masa / ciasto miodowe. Można posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy: