wtorek, 23 października 2007

Rogaliki z powidłami

Składniki:
50 dag mąki
25 dag margaryny
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
5 dag drożdży
5 łyżek mleka
2 jajka
2 opakowania cukru waniliowego
szczypta soli
powidło śliwkowe
cukier puder do posypania rogalików
Przepis:
Drożdże rozpuścić w zimnym mleku. Z mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia, margaryny, rozpuszczonych drożdży, jajek, cukru waniliowego, soli wyrobić ciasto. Gotowe owinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 2 - 3 godziny. Podzielić na 2 części. Rozwałkować ciasto na grubość 3 mm w kształcie koła, następnie podzielić na 12 części (w kształcie trójkąta), formować rogaliki wkładając do każdego powidło. Układać na papierze do pieczenia i piec w temperaturze 200 stopni C przez 20 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy: