środa, 24 października 2007

Dieta Los Angeles

Ta dieta robi furorę! Chudniesz, rewelacyjnie modelujesz sylwetkę i... ani przez chwilę nie jesteś głodna! Nie grożą Ci też niedobory pokarmowe, które są minusem niektórych diet. Możesz więc stosować przez całe życie. Stworzył ją znany amerykański dietetyk dr David Heber. Analizując modne diety doszedł do wniosku, że aby schudnąć i uniknąć efektu jo-jo, trzeba zadbać o odpowiednią ilość białka potrzebnego organizmowi. Dzięki temu tracisz wyłącznie tłuszcz, nie mięśnie. A właśnie one utrzymują właściwą przemianę materii (każdy kilogram mięśni spala ok. 30 kcal na dobę). Nie grozi Ci zatem spowolnienie metabolizmu - efekt uboczny wielu innych diet. Poniżej znajdziesz dokładne wskazówki jak stosować dietę.

W pierwszym tygodniu każdego dna zamiast dwóch porannych posiłków pijesz pyszny koktajl owocowy. Ale uwaga! Koktajl oprócz mleka i owoców powinien zawierać koncentrat sojowy. To ważne - soja zawiera tyle białka, ile potrzebujesz. Następne 2 posiłki komponujesz korzystając z naszych wskazówek.

Twoje obiady w pierwszym tygodniu:


Rosół z kurczaka bez makaronu, zielona sałata z sosem zielona bogini.
Sałatka z paluszków krabowych i świeżego ogórka.
Kurczak z grilla lub ryba z warzywami. Sałatka z siekanych czerwono-zielonych warzyw.
Sałata z pomidorem, paluszkami krabowymi i świeżymi ziołami.
Ryba pieczona w folii, brokuły ugotowane na parze.
Indyk z grilla z surówką z kapusty.
Kurczak w pikantnym sosie, plastry pomidorów z cytryną.
Twoje kolacje w pierwszyn tygodniu:

Mała miseczka prażonych orzechów sojowych.
Batonik wysokobiałkowy.
Miseczka serka wiejskiego light, pół jabłka.
Pieczeń z indyka, miseczka młodej marchewki.
Mała puszka tuńczyka w sosie własnym, szklanka soku pomidorowego.
Codziennie pij też około 2 litry wody. Unikaj kawy, nawet gorzkiej.






Dzień 1 :

Śniadanie: Szklanka koktajlu z białka sojowego z jagodami lub truskawkami.


Obiad: Sałatka z tuńczykiem: 1/2 puszki tuńczyka w kawałkach, 5 pokrojonych paluszków krabowych, 1 pomidor pokrojony w kostkę, 2 liście kapusty włoskiej drobno pokrojonej, sos zielona bogini. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.


Podwieczorek: 1 banan skropiony cytryną lub 1 pomarańcza.


Kolacja: Pieczeń z indyka, surówka z porów z sosem zielona bogini. PIECZEŃ Z INDYKA (przepis na 6 porcji): Obsmażaj przez 5 minut połówkę piersi z indyka na oliwie. Wyjmij mięso, dodaj 1 łyżkę wody, oraz 1/4 szklanki bulionu z kurczaka, średnia cebulę, szczyptę soli i pieprzu. Gdy cebula zmięknie, przełóż ją do żaroodpornego naczynia i połóż na niej indyka. Przykryj i piecz ok. 45 min. W połowie pieczenia odwróć mięso, dodaj 2 łyżki wody. Pokrój na plastry.




Dzień 2 :

Śniadanie: Szklanka koktajlu z dowolnymi owocami. Możesz zamiast ich wrzucić do blendera swoje ulubione warzywa, np. pomidory, ogórki, buraczki i natkę z pietruszki.


Obiad: Sałatka owocowa z kurczakiem: 1 upieczona pierś z kurczaka pokrojona na kawałki, seler pokrojony w kostkę, świeży ogórek w plasterkach, 1 jabłko pokrojone na kawałki.
Sos ziołowy: 3 łyżki octu ryżowego, 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia, szczypta świeżej natki, bazylii i suszonego oregano. Wymieszaj kawałki kurczaka i pokrojone warzywa z sosem ziołowym.


Podwieczorek: 1 duża pomarańcza.


Kolacja: Koktajl lub porcja ryby z grilla np. pangi, soli (dopraw ją odrobiną czosnku i suszonymi ziołami), szpinak uduszony z dwoma łyżeczkami mleka.




Dzień 3 :

Śniadanie: Szklanka dowolnego koktajlu, jajecznica z 5 białek jaj ze szczypiorkiem, 1/2 małej cebulki. 1 kromka chleba pełnoziarnistego, plaster melona kantalupa.


Obiad: Sałatka z siekanych warzyw i indyka z sosem imbirowym:
Rozdrobniona pierś z indyka, awokado pokrojone w kostkę, pomidor, brokuły, ogórek, marchew surowa, papryka czerwona.
Sos pomarańczowo-imbirowy:
1/4 szklanki octu ryżowego, 1 łyżka sosu sojowego, 2 łyżeczki miodu, 1/4 łyżeczki mielonego imbiru, szczypta białego pieprzu, 1 łyżka ziaren sezamu, 1/4 szklanki pokrojonych pomarańcz.
Zmiksuj i schłodź.


Podwieczorek: 1 szklanka mrożonych owoców (jagód albo malin).


Kolacja: Koktajl z owocami, sałata z sosem zielona bogini.




Dzień 4 :

Śniadanie: Koktajl z dowolnymi owocami lub 1 szklanka odtłuszczonego twarożku z cynamonem, 1 kromka pełnoziarnistego chleba, 3 plastry polędwicy sojowej, 1 szklanka ananasa z puszki.


Obiad: Sałatka z kolorowych warzyw (przepis na 1 porcję):
1 czerwona papryka, 1 zielona papryka, marchewka pokrojona w słupki.
Sos: 2 łyżki siekanych, świeżych liści mięty lub 2 łyżeczki suszonej, 1/2 szklanki odtłuszczonego jogurtu naturalnego, starty ogórek, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki cukru.
Wymieszaj i polej warzywa.


Podwieczorek: Szklanka świeżych truskawek lu świeżych jagód, malin czy jeżyn. Najlepiej wybieraj te, które mają intensywne barwy.


Kolacja: Sałatka z bakłażanów upieczonych na grillu lub w piekarniku. Pokrój je w kostkę i dodaj odrobinę soli, czosnku, kilka kropli octu balsamicznego lub cytryny. Skrop oliwa z oliwek i posyp natką pietruszki.




Dzień 5 :

Śniadanie: Koktajl owocowy lub 2 tortille (kupisz gotowe)z nadzieniem z usmażonych 4 białek jaj z pokrojoną kiełbaską sojową, 1/8 awokado.
Tortillę ułóż na folii i polej niewielką niewielką ilościę (kilkoma łyżkami) sosu z pomidorów (np. z puszki).
Podgrzewaj w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez 5-10 minut. Posyp świeżym koperkiem.


Obiad: Dowolny koktajl lub miseczka kurczaka pieczonego z brokułami, kapusta pekińską, lub marchewką ugotowana na parze.


Podwieczorek: 1 i 1/2 szklanki świeżych owoców, które lubisz.


Kolacja: Kurczak curry na sposób indyjski (przepis na 6 porcji):
2 piersi pokrojone w kostkę posyp pieprzem i solą, skrop oliwą, wrzuć na gorącą patelnie i obsmażaj 3 minuty. Dodaj 1 pokrojoną cebulkę, ząbek czosnku i obsmażaj 5 min. Dołóż pokrojone pomidory z puszki (razem z sosem), siekana paprykę i kolendrę, 2 łyżeczki curry i 1 łyżeczkę imbiru. Przykryj i gotuj na słabym ogniu ok. 15 min. Skrop cytryna przed podaniem.




Dzień 6 :

Śniadanie: Koktajl z soją i owocami lub sałatka owocowa z jagód, brzoskwiń i ananasa zmieszana z 1 szklanką jogurtu naturalnego i 2 łyżkami białka sojowego, 1 kromka chleba pełnoziarnistego.


Obiad: Zupa z kurczaka:
Ugotuj wywar z chudego kurczaka i włoszczyzny (marchew, seler, pietruszka) z cebulą, dodaj szczyptę gałki muszkatołowej, 2 łyżki natki z pietruszki. Wyłącz gaz i dodaj pokrojoną w kostki cukinię obraną ze skórki. Trzymaj pod przykryciem przez kilka minut, aż cukinia zmięknie. Możesz do smaku skropić zupę cytryną.


Podwieczorek: 1 banan.


Kolacja: Indyk duszony z pieczarkami, warzywa ugotowane na parze, np. brokułu lub kalafior.




Dzień 7 :

Śniadanie: Koktajl owocowy z owocami jagodowymi (jagody, jeżyny, borówki, żurawiny, maliny).


Obiad: Sałatka z włoskiej kapusty i szpinaku:
Pokrój listki na drobne kawałki, dodaj małą cebulkę szalotkę, pomidora, białka 2 jajek ugotowanych na twardo i kawałki serka tofu. Sałatkę polej sosem zielona bogini.


Podwieczorek: Napój czekoladowy:
Wymieszaj jedną łyżkę białka sojowego, 1/2 szklanki mleka odtłuszczonego z łyżką kakao. Wstaw do lodówki na 20 min. Posyp odrobiną cukru pudru.


Kolacja: Klopsiki z mięsa indyka lub kawałki upieczonego indyka z surówka z kapusty i sosem zielona bogini.




Dodatkowe informacje:

Przepis na sos zielona bogini

1 puszka fasolki szparagowej
3 łyżki octu estragonowego
1 łyżeczka miodu
1/2 łyżeczki suszonego kopru
1/2 łyżeczki musztardy
1 łyżeczka siekanej natki
1 łyżeczka suszonego szczypiorku
szczypta pieprzy i soli
Fasolkę odcedź i wymieszaj z resztą składników. Schłodź.

Twój organizm przystosował się już do nowego stylu odżywiania. Na trzeci tydzień i kolejne nie masz już gotowych jadłospisów. Posiłki komponujesz sama wykorzystując pomysły z drugiego tygodnia. Pamiętaj też, aby do codziennego jadłospisu włączyć produkty sojowe. Nadal ważne są koktajle. Pijesz 1 lub 2 (jeśli chcesz szybciej schudnąć) dziennie, tak jak do tej pory zastępując nimi jeden z głównych posiłków. Robisz tak do czasu, gdy uzyskasz oczekiwaną wagę.

Brak komentarzy: