wtorek, 23 października 2007

Milky Way

Składniki:
  • CIASTO NA BISZKOPT
  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 - 3 łyżki kakao
  • MASA MLECZNA
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 25 dag margaryny
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • POLEWA
  • 15 dag czekolady mlecznej
  • około 6 łyżek mleka
Przepis na ciasto biszkoptowe: Białka ubić, dodać cukier i dalej ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać.

Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni C. Ostudzić i podzielić na 2 części.
Przepis na masę mleczną: Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. Miękką margarynę utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać ostudzone mleko z cukrem i mleko w proszku.

Przełożyć biszkopt kremem.
Przepis na polewę: Czekoladę rozpuścić z mlekiem na małym ogniu i polać wierzch ciasta.

Schłodzić w lodówce.

Brak komentarzy: