poniedziałek, 22 października 2007

Baba drożdżowa lukrowana

Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Składniki:- 50 dag mąki- 1.5 szklanki mleka- 20 dag cukru- 8-10 żółtek- 12 dag (pół kostki) masła- 4 dag drożdży- szczypta soli- po łyżeczce otartej skórki z pomarańczy i cytryny- kilka kropli esencji migdałowejLukier:- 1 szklanka cukru pudru- po 1 łyżeczce alkoholu i wody- kilka kropli soku z cytryny Sposób przyrządzania:Drożdże zalej 3 łyżkami ciepłego mleka, dodaj łyżeczkę cukru, wymieszaj, odstaw. Połowę mąki, pozostałe mleko (ciepłe) i sól zmiksuj, połącz z żółtkami utartymi z cukrem, wlej wyrośnięty zaczyn i, ciągle miksując, wsyp resztę maki. Dodaj skórkę cytrynową i pomarańczową oraz zapach migdałowy. Starannie wyrób, aż ciasto będzie odstawało od ręki. Trwa to około 15 minut. Następnie odstaw ciasto w ciepłe miejsce, przykryj lnianą ściereczką i czekaj, aż podwoi swoją objętość. Ciasto będzie wyrastało około 3-4 godzin. Po tym czasie dodaj do niego sparzone i osączone rodzynki, zagnieć jeszcze raz i przełóż do dwóch dużych form na babki (mogą być z kominkiem) wysmarowanych masłem i wysypanych mąką do 1/3 wysokości. Postaw w cieple, aż ciasto urośnie na całą wysokość formy. Wierzch obu bab posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz 40 minut w temperaturze 180°C. Baby wyjmij z piekarnika, pozostaw w formie jeszcze przez 10 minut, a potem wyjmij. Utrzyj na jednolitą pastę wszystkie składniki lukru, udekoruj baby i odstaw, aby lukier zastygł.

Brak komentarzy: