wtorek, 23 października 2007

Krem do deserów

Składniki:
1/2 l. mleka (czyli 2 szklanki )
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
ok. 1/3 szklanki cukru
cukier waniliowy
kostka masła Extra (200 lub 250g- bez różnicy)

Sposób przyrządzenia:

W 1 szklance mleka rozmieszać obie mąki, a 2-ą szklankę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Jeśli po rozmieszaniu mąki w zimnym mleku zostały grudki- przelać całość przez sitko i przetrzeć grudki. Wlać do gotującego się mleka z cukrem. Mieszać ok. 3 minut, aż mąka straci swój zapach surowizny. Taki budyń odstawić do całkowitego ostygnięcia. Kiedy budyń jest już zimny, ucieramy mikserem masło- trzeba je wyjąć trochę wcześniej z lodówki, po to, by miało temperaturę taką samą, jak budyń. Do utartego dobrze masła dodajemy po łyżce zimny budyń.Przepis została nadesłany na konkurs “Święta z Makłowiczem” przez Agap

Tagi:

Brak komentarzy: