wtorek, 23 października 2007

Czekolada domowa z bakaliami

Składniki:
1 kostka masła
1 kostka margaryny
3 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
8 łyżki dobrego kakao
1 szklanka słodkiej śmietanki
7 szklanek mleka w proszku
½ szklanki orzechów laskowych
½ szklanki rodzynek
½ szklanki migdałów w płatkach

Sposób przyrządzenia:

Przygotować dwa odpowiedniej wielkości garnki emaliowane. Do większego nalewamy taką ilość wody aby po wstawieniu do środka mniejszego wrząca woda nie wylewała się. (łaźnia wodna). Do mniejszego garnka dodajemy wszystkie składniki z wyjątkiem bakalii. Gotująca się w większym garnku woda ogrzewa zawartość mniejszego zabezpieczając przed przywieraniem i przypaleniem produktu. Gdy woda zacznie wrzeć a składniki się rozpuszczą zmniejszamy ogień i mieszając co jakiś czas podgrzewamy przez około 30 – 45 minut. Należy zwracać uwagę aby woda się nie wygotowała. Mieszanie gęstniejącej masy wymaga coraz większego wysiłku należy więc robić to przytrzymując garnki aby nie spowodować i z sunięcia z kuchenki. Pod koniec obróbki cieplnej składników dodajemy bakalie, ich ilość podano orientacyjnie więc zwiększamy lub zmniejszamy ja zależnie od upodobań. Odpowiedniej wielkości brytfannę do ciast wykładamy folią aluminiowa i stale mieszając wylewamy nań masę. Pozostawiamy do zastygnięcia.Uwaga: celem polepszenia smaku naszej czekolady można dodać w czasie obróbki cieplnej skruszone tabliczki czekolady

Brak komentarzy: