środa, 24 października 2007

Dieta Siedmiodniowa

Spadek wagi 3 kg w tydzień!

Tygodniowa dieta, oparta każdego dnia na innym produkcie, to starannie opracowany program biologicznej odnowy.

Menu diety zostało tak opracowane, by dostarczyć organizmowi jak najwięcej witamin i składników mineralnych, które przyspieszają przemianę materii, a tym samym pozwalają pozbyć się toksyn. Menu każdego dnia opiera się na innym produkcie. Ilość posiłków jest uzależniona od tego, jak sycący jest ten produkt. Kolejność dni możesz wybrać sama.

Dzięki trypofanowi – substancji zawartej w mleku – mózg wydzieli poprawiającą humor serotominę. Pomoże to przetrwać ciężkie chwile podczas diety.
Ryż stabilizuje poziom cukru we krwi.
Witamina C i beta-karoten w brokułach walczą z wolnymi rodnikami.
Wbrew obiegowej opinii ziemniaki mają mało kalorii, ale są sycące, dzięki czemu łatwiej pokonać głód. To dobre źródło potasu, który pomaga usunąć nadmiar wody.
Duża dawka jodu, w który obfitują ryby oraz wyciągi z alg, korzystnie wpłynie na spalanie tłuszczu.
warzywa to bogate źródło potasu, regulującego gospodarkę wodną organizmu. Nadmiar wody zostaje usunięty, ale skóra nie traci jędrności.
Pijąc soki i jedząc owocowe sałatki, dostarczasz organizmowi kolejnej porcji witaminy C, która sprzyja oczyszczaniu. Dieta jest rygorystyczna, ale można ją stosować bez obaw przez 7 dni. W tym czasie zrzucisz 3 kg. Przeciwiskazanie: ciąża.







Dzień 1 :

Śniadanie: Dzień koktajli mlecznych
1,5 szklanki mleka 2 proc. zmiksowanego z bananem, 4 łyżki płatków kukurydzianych, 150 g waniliowego serka homogenizowanego.


Drugie Śniadanie: 1,5 szklanki mleka 2 proc. zmiksowanego z bananem.


Obiad: 1,5 szklanki mleka 2 proc. zmiksowanego z bananem, 150 g pieczonego kurczaka, 4 liście sałaty z sosem z 2 łyżek jogurty naturalnego.


Kolacja: 1,5 szklanki mleka 2 proc. zmiksowanego z bananem, 2 kromki chleba z dżemem




Dzień 2 :

Śniadanie: Dzień ryżowy
Szklanka gotowanego ryżu, 150 g jogurtu owocowego, garść truskawek.


Obiad: Szklanka gotowanego ryżu, 150 g gotowanej piersi indyka bez skóry, 200 g gotowanych brokułów, strąk papryki.


Kolacja: Szklanka gotowanego ryżu, 4 łyżki waniliowego serka homogenizowanego, garść truskawek.




Dzień 3 :

Śniadanie: Dzień brokułowy
100 g gotowanych brokułów, jajko na twardo, kilka plasterków pomidora z posiekaną cebulą, szklanka wody mineralnej z 3 łyżkami soku z cytryny.


Obiad: 200 g gotowanych brokułów, 4 łyżki ryży, szklanka soku z kiszonej kapusty.


Kolacja: Sałatka ze 100 g ugotowanych brokułów i pół puszki czerwonej fasolki konserwowej, doprawiona łyżeczką oliwy z oliwek, solą i pieprzem. Szklanka wody mineralnej z 3 łyżkami soku z cytryny.




Dzień 4 :

Śniadanie: Dzień ziemniaczany
Ugotowany duży ziemniak z łyżką szczypiorku, szklanka soku z dowolnych warzyw.


Obiad: 2 średnie, ugotowane ziemniaki zapieczone z 2 plasterkami żółtego sera light i łyżką natki pietruszki. Szklanka soku pomidorowego.


Kolacja: Pieczony średni ziemniak z łyżką szczypiorku, szklanka soku z świeżo wyciśniętych dowolnych warzyw.




Dzień 5 :

Śniadanie: Dzień morskich specjałów
Sałatka z połówki jabłka, kiwi i pomarańczy, 2 łyżek kukurydzianych płatków i 3 łyżek jogurtu naturalnego. Szklanka naparu z 2 łyżeczek alg zalanych wrzątkiem (można je kupić w sklepach ze zdrową żywnością).


Obiad: 200 g duszonego dorsza z dowolną ilością zielonej sałaty doprawionej octem winnym, szklanka naparu z alg.


Kolacja: 200 g pieczonego w folii pstrąga ze szpinakiem i szklanka naparu z alg.




Dzień 6 :

Śniadanie: Dzień koktajli warzywnych
Sok z 6 marchewek, 3 łodyg selera naciowego i szpinaku, 150 g chudego białego sera.


Drugie Śniadanie: Sok z 6 marchewek, 3 łodyg selera naciowego i pomidora.


Obiad: Sok z 6 marchewek, 3 łodyg selera naciowego i pietruszki, 100 g pieczonej piersi indyka, 5 łyżek gotowanej marchewki.


Kolacja: Sok z 6 marchewek, 3 łodyg selera naciowego i bazylii, 2 kromki pieczywa z szynką, 2 liście zielonej sałaty.




Dzień 7 :

Śniadanie: Dzień owoców cytrusowych
Dowolna ilość mandarynek, 150 g jogurtu naturalnego, szklanka wyciśniętego soku z pomarańczy.


Obiad: 50 g gotowanej piersi kurczaka bez skóry, 250 g surówki z dowolnych owoców cytrusowych, szklanka soku wyciśniętego z grejpfrutów.


Kolacja: Dowolna ilość mandarynek, kromka razowego pieczywa z plasterkiem szynki drobiowej i liściem zielonej sałaty. Szklanka soku z grejpfrutów.




Dodatkowe informacje:

WAŻNE!
Aby utrzymać wagę po zakończeniu odchudzania wyznacz sobie dzień w tygodniu, w którym zastosujesz jeden z polecanych jadłospisów. Za każdym razem wybieraj inne menu, by dostarczyć organizmowi różnych składników.

Brak komentarzy: