środa, 24 października 2007

Błyskawiczna - przed impezą

Zasady są bardzo proste. Przez trzy dni jesz głównie owoce. To wystarczy, by pozbyć się zaokrąglonego brzuszka i nadać cerze promienny wygląd. Po tej kuracji będziesz czuła się znakomicie w obcisłej sukience, a Twój uroda zajaśnieje pełnym blaskiem.
Owoce to wspaniała skarbnica witamin młodości i urody: witaminy C, beta-karotenu, witaminy E. Są orzeźwiające, soczyste i wzmacniają odporność. To prawdziwi sprzymierzeńcy w odchudzaniu. Mają cenny błonnik, który poprawia przemianę materii, a pęczniejąc w żołądku pomaga również oszukać głód. Zawierają niewiele kalorii i nie przeciążają przewodu pokarmowego. Ponieważ kryją w sobie dużo wody, w naturalny sposób pozwalają uzupełnić ilość płynów w organizmie. Mimo to przez cały czas trwania diety owocowej trzeba koniecznie pamiętać codziennie o wypijaniu około 2 litrów niegazowanej wody mineralnej lub herbaty (czerwonej lub zielonej). Takie herbatki zawierają cenne substancje, które przyczyniają sie do spadku poziomu cholesterolu, oczyszczają cały organizm. Pobudzają także wydzielanie soków trawiennych i metabolizm tłuszczów. Jednym słowem wspomagają odchudzanie.






Dzień 1 :

Śniadanie: Kubek soku pomarańczowego, duży banan (249 kcal.)


Obiad: Sałatka: 2 średnie gruszki, łyżka migdałów, kilka suszonych śliwek (4-5 sztuk), 2-3 łyżki naturalnego serka homogenizowanego, kilka posiekanych liści mięty (336 kcal.)


Kolacja: Sałatka: średnie jabłko, brzoskwinia, mała kiść winogron, sok z cytryny do smaku (180 kcal.)


Przekąska: 2 średnie mandarynki, kiwi (93 kcal.)




Dzień 2 :

Śniadanie: Jabłko smażone na maśle: płaska łyżeczka masła, duże jabłko, łyżka rodzynek, cynamon do smaku, filiżanka (150 ml.) soku pomarańczowego (223 kcal).


Obiad: Koktajl: szklanka maślanki, 2/3 szklanki czarnych porzeczek lub jagód, łyżeczka cukru, dodatkowo do przegryzienia 5-6 suszonych daktyli (317 kcal).


Kolacja: Sałatka ze średniego grejpfruta (białego lub różowego), pokrojonego w kostkę, 1/2 łyżki sparzonych orzechów włoskich i łyżki białego, półsłodkiego wina (165 kcal).


Przekąska: Średnie jabłko, filiżanka (157 ml.) soku marchwiowo-jabłkowego (131 kcal).




Dzień 3 :

Śniadanie: Owoce z twarogiem: średnie kiwi, średnia pomarańcza, łyżka rodzynek, 2 średnie plastry (40g) sera twarogowego chudego, 2-3 łyżki jogurtu naturalnego (230 kcal).


Obiad: Jogurt z bananem i muesli: duży banan, 6 łyżek muesli z owocami suszonymi, szklanka jogurtu naturalnego, kilka listków melisy (297 kcal).


Kolacja: Sałatka owocowa z: kilku kuleczek winogron, 2-3 cząstki grejpfruta, 1/3 gruszki, 1/3 jabłka, 1/2 kiwi, łyżeczki rodzynek (130 kcal).


Przekąska: Szklanka soku jabłkowego, ok. 6 suszonych moreli (187 kcal).




Dodatkowe informacje:

Powrót do normalności

Nie może być zbyt gwałtowny. Przez kilka dni po zakończeniu diety staraj się, by nadal w jadłospisie dominowały owoce. Zwróć uwagę na te, które najlepiej służą twojemu organizmowi.
Ananasy zawierają bromelainę, enzym poprawiający trawienie białek. Są też bogate w błonnik, który pobudza metabolizm organizmu, wywołuje uczucie sytości oraz zapobiega zaparciom. Dobre źródło witaminy C.
Jabłka bogate w pektyny, które usuwają z organizmu trujące metale (ołów, rtęć) oraz substancje radioaktywne. Oczyszczają wątrobę i pęcherzyk żółciowy.
Śliwki mają właściwości przeczyszczające i moczopędne. Zawierają beta-karoten, który podobnie jak witamina C jest skutecznym przeciwutleniaczem, chroniącym organizm przed wolnymi rodnikami.
Grejpfruty cenne źródło witaminy A, zwanej witaminą młodości, która bardzo poprawia kondycję skóry, zapobiega trądzikowi i stanom zapalnym.
Kiwi dobre źródło witaminy C, która zmniejsza szkodliwy wpływ alkoholu i papierosów, zwalcza wolne rodniki, poprawia odporność oraz pomaga oczyścić organizm z toksyn.
Winogrona zmniejszają zatrzymywanie wody w organizmie, mają korzystny wpływ na wątrobę i drogi żółciowe.

Brak komentarzy: