wtorek, 23 października 2007

Piernik herbaciany

Składniki:
CIASTO
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
1 szklanka miodu
3 szklanki mąki
trochę w palcach przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki herbaty

KREM
1 szklanka mleka
10 dag cukru
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
15 dag masła
1 cukier waniliowy

DEKORACJA
1 polewa czekoladowa
kostki czekolady do posypania
Przepis na ciasto:
Herbatę zalać 1 szklanką gotowanej wody i ostudzić. Wszystkie składniki oprócz białek wymieszać i dobrze utrzeć. Dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Piec 40 minut. Uwaga! Można zamiast całości upiec 3 placki osobno.
Przepis na krem:
Z mleka, cukru, wanilii i mąki ugotować budyń. Ostudzić. Dodać masło i ponownie przestudzić. Ciasto przełożyć kremem (może być również krem jak do karpatki). Polać polewą czekoladową i posypać startą czekoladą.

Brak komentarzy: