poniedziałek, 22 października 2007

Basler brunsli - ciasteczka kakaowo-korzenne

Składniki:- 40 dag nieobranych migdałów
- 10 dag mąki
- 25 dag cukru pudru
- 5 dag kakao
- po szczypcie cynamonu i goździków
- 1 torebka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- 2 łyżki czystej wódki owocowej (najlepiej z wiśni ale może też być śliwowica)
- 2 białka
- po 4 dag brązowego i białego cukru
- cukier do posypania blatu
Sposób przyrządzania:
Posiekaj drobno migdały, odłóż 3 łyżki, resztę wymieszaj z cukrem pudrem (odłóż 2 łyżki cukru pudru). Przełóż do malaksera i zmiel bardzo drobniutko. Wymieszaj kakao z mąką, przyprawami, cukrem waniliowym i alkoholem, dodaj do migdałów z cukrem. Białka ubij na sztywno, dodawaj po łyżce do sypkich składników, delikatnie mieszając, aż powstanie ciasto. Włóż na godzinę do lodówki. Stolnicę posyp cukrem, rozwałkuj ciasto do grubości 8 mm. Powycinaj ciasteczka (powinno wyjść około 40 sztuk). Na jeden talerz wsyp pozostałe migdały, na drugi brązowy cukier, na trzeci biały cukier. Ciasteczka wkładaj (tylko po jednej stronie) do migdałów lub cukru, lekko dociskaj. Ułóż na blachach wyścielonych pergaminem, piecz 12-15 minut w temp. 150°C. Odłóż, aby ostygły.

Brak komentarzy: