wtorek, 23 października 2007

Keks Wandzi

Składniki:
  • 1 szklanka z "czubkiem" mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 jajka
  • 2 łyżki maku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 szklanka bakali (mogą być: rodzynki, orzechy włoskie, śliwki suszone, pestki słonecznika, pestki dyni, płatki migdałowe, skórka z pomarańczy lub według własnego smaku)
Przepis: Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać ubitą pianę z białek, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i makiem. Na koniec opruszone mąką bakalie.

Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Piec 1 godzinę w temperaturze 180 stopni C.

Uwagi: Nie dodajemy żadnego tłuszczu do ciasta.

Brak komentarzy: